Resmi Gazetede yayımlanan yönetmeliğe göre, ehliyet almak üzere sürücü kursuna kaydolan adaylardan diğer belgelerle birlikte ‘parmak izi alındı belgesi’ de istenmektedir. Uygulama kapsamında kursa kaydolanlar parmak izi belgesini de teslim etmek zorundadırlar.
Vatandaşlardan çeşitli işlemler için parmak izi alınması işlemleri Emniyet Müdürlükleri tarafından yapılmaktadır. Yönetmeliğe göre sürücü belgesi almak üzere kursa başvuranların da parmak izi belgesi vermeleri gerekmektedir.
Vatandaşların parmak izine yönelik soruları Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Polis Laboratuvarları Dairesi Başkanlığı, resmi internet sitesinde şöyle yanıtlanıyor. Parmak izi ilgili birimler tarafından görevli polis memurları tarafından alınmaktadır. Alınan izler dijital ve manuel olarak saklanmaktadır. Vatandaşların parmak izlerinin yetkili makamlar haricinde kişi ve kurum ile paylaşılmamaktadır. Arşivlenen izler, Polis Vazife Salahiyet Kanununun 5’inci maddesi gereğince 80 yıl süreyle saklanmakta, vatandaşın ölümü halinde 10 yıl daha tutularak imha edildiği belirtilmektedir.
Pasaport, sürücü belgesi, silah ruhsatı gibi idari işlemleri için müracaat eden kişilerden parmak izi alınmaktadır. Vatandaşlardan alınan parmak izlerin dijital olarak arşivlenmektedir. İdari işlemler için müracaatta bulunan kişilerin parmak izleri alınarak, parmak izi formunun bir örneği kırmızı kaşeli olarak şahsın kendisine verilmektedir. Böylelikle tekrar parmak izi alınması gereken bir idari işlem için olması halinde, bu belgeyi ibraz etmesi durumunda tekrar parmak izi alınmasına gerek kalmamaktadır. Dijital yeni sistem tamamlandığında parmak izi alınan kişilerin, parmak izi belgesine TC kimlik numarasından sorgulama yapılarak tekrar alınmayacaktır.
Pasaport için parmak içi verenler Emniyet Müdürlüğüne giderek sürücü kursu başvurusu için de parmak izi belgesini isteyebilirler.
Emniyet Genel Müdürlüklerinde sıra numarası alınarak ücretsiz olarak “parmak izi belgesi” alınmaktadır.